M1 karabina, ráže 0,30 , USA 1941
Katalog č.1120

Parametry

Hmotnost g
2172
Materiál
kov + dřevo
Rozměry cm
90

Replika M1 karabina, ráže 0,30, USA 1941. Mechanismus repliky je pohyblivý.

4 390 Kč S DPH

3 628 Kč bez DPH.

Počet
Skladem

M1 karabina, ráže 0,30, USA 1941. Mechanismus repliky je pohyblivý.

Replika M1 karabina, ráže 0,30, USA 1941. S koženým páskem. Mechanismus repliky je pohyblivý.

Karabina M1 (oficiální označení United States Carbine, Caliber .30, M1) je americká lehká samonabíjecí karabina vyvinutá v letech druhé světové války a používaná i v poválečném období.

Tato samonabíjecí karabina vznikla podle specifikace americké výzbrojní správy požadující lehkou samonabíjecí nebo automatickou pušku nepřesahující váhu 5,5 libry (2,5 kg). Po dosavadních zkušenostech z bojů druhé světové války vyvstala potřeba zavést do výzbroje výkonnou zbraň pro výsadkáře, důstojníky, obsluhy těžkých zbraní, řidiče, spojaře a další specialisty. Pistole byly pro tento účel slabé a používaná puška M1 Garand zase příliš těžká. Firma Winchester proto vyvinula samonabíjecí karabinu zdokonalenou konstruktérem Davidem M. Williamsem. Pro tuto zbraň byl vyvinut nový náboj ráže .30 (7,62 mm) pistolového typu se zvýšeným výkonem. Byla v říjnu 1941 zavedena do výzbroje americké armády pod názvem Cal. 30. Carbine M1.

Výroba karabiny M1 byla zahájena v roce 1941. Poprvé byly tyto karabiny bojově nasazeny při invazi v severní Africe v listopadu 1942. V průběhu války se objevily další modifikace. Provedení M1 A1 pro výsadkáře se sklopnou pažbou nebo verze M2 s možností střelby dávkou. Karabina byla velmi oblíbená u průzkumných a výsadkových jednotek pro svou pohotovost a snadnou ovladatelnost. Používala se i po druhé světové válce, například francouzskou armádou ve Vietnamu nebo britskými vojáky v Malajsii. Válečná výroba dodala více než 4 miliony těchto karabin.

Karabina M1 pracuje na principu odběru prachových plynů příčným kanálkem ve stěně hlavně. Závěr, který má v přední části uzamykací ozuby je uzamčen pomocí rotace závorníku kolem podélné osy. Zbraň má kohoutkové bicí ústrojí a umožňuje střelbu pouze jednotlivými ranami. Dioptrické hledí je nastavitelné na 75 a 150 yardů .

Po vystřílení posledního patnáctého náboje není závěr zachycen v zadní poloze. Schránkový zásobník umístěný zespodu před spouští se musí vyměnit za plný. Pak musíte nabít a zbraň je opět v pohotovosti. Pro rozborku není potřeba speciálního vybavení, jen demontážní klíč pro povolení matice pístu.

zdroj: Wikipedia